HOW EXEMPTION FOR HRA IS RECKONED?
QUESTION: An employee of our organisation is working in Kolkata and is residing alone at his place of posting, that is, Kolkata and his family members are residing in New Delhi. He is demanding exemption for the house rent allowance (HRA) paid by his employer on the plea that his family members are residing in New Delhi and they are incurring expenditure on rent by producing the rent receipt.

In our view, the first and fore most condition is occupation by employee as stipulated in Sec. 10(13A) of the Income-tax Act in the words “Expenditure incurred on payment of rent (by whatever name called) in respect of residential accommodation occupied by the assessee is exempt from income-tax” subject to the limits prescribed. In the instant case, as the residential accommodation in New Delhi is not occupied by the assessee, the house rent paid by the employer will not qualify for the exemption at all. Kindly clarify this aspect of the matter.
ANSWER: Sec. 10(13A) provides for an allowance to employees where the rent paid exceeds 10 per cent of the salary subject to the ceiling as to the place where he is employed. The ceilings vary with reference to the cities named under Rule 2A, apparently with reference to the place of posting showing the legislative intent that the exemption has to be reckoned only with reference to the rent paid for any accommodation in the place where the employee exercises his employment.

Though a residence occupied by an assessee's family should also be treated as residential accommodation occupied by the assessee, the house rent allowance in this context can only refer to the rent paid for the accommodation in the place of employment.

Though there is hardship for the employee when he is forced to pay a higher rent in the prior station, he will be paying only for single accommodation in the place of posting till his family joins him so that house rent allowance may not be exempt in the view taken in the query, where the rent paid in the new station is lesser than 10 per cent of his pay. This is a case of hardship for which the statute has no remedy. Some employers compensate the employees by grant of transfer allowance, which is exempt under Rule 2BB(1)(a). A deduction normally allowable for all assessees who are not in receipt of house rent allowance under Sec. 80GG cannot be availed because the employee under reference is granted house rent allowance.

In fact, if the employee had not drawn house rent allowance but received the amount as part of his gross salary, though the income would be taxable, he would have been eligible for deduction under Sec. 80GG. This is one of many anomalies in our law inevitably requiring tax planning in structuring remuneration package for employees.
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